HTML

Irány Palesztina...vagy valami ilyesmi

avagy egy "mitausreisender partner" kalandjai, az otthoniak tájékoztatása végett

Friss topikok

  • marlechka: ha hiányozna ez a dolog:), kaptam egy ébresztőórát Jordániából, ami épp ezt a müezin recitatívót n... (2010.10.09. 01:05) Bbsz az iszlám
  • .wackor.: hehe, ezen jot rohogtem. itt izlelgetem a szavakat... ehhe, bussy :D nyomassa meg erdekessegeket! ... (2009.05.03. 14:23)
  • az a Jakab: úgy látom ott nem egyszerű az élet. aztán vigyázzatok magatokra! :) azért a palesztin sálas skótd... (2009.04.26. 11:31)
  • ZeRGe: @bonnie: nem egészen, 2007ben indultam elitben, és még megvan az a lincencem, azon meg rajta van h... (2009.03.10. 12:16)
  • pdaniel: van olyan szó magyarul, h ernyőszervezet (és az ilyen intézményekre használják) :) (2009.02.22. 17:28) Mi is ez a meló?

Linkblog

Locations of visitors to this page

2009.05.13. 14:26 ZeRGe

Ramallahban eljutni valahova egyedul nem egyszeru. Nincsenek utcanevek, ellenben hazszamok nehany nagyobb utcaban vannak. Pontosabban vannak utcanevek, csak senki sem tudja/hasznalja oket. Lattam egy terkepet amin az osszes utcanak volt neve, a nyilvantartas miatt biztos kell, de ha azt mondod a taxisofornek h Abdoullah Joudah street akkor biztosan nem fogja tudni. 3 ut van amit mindenki egyseges nevukon ismer, a Jeruzsalem ut, Nablus ut, es az un. Broadcasting street(inet sugaroz a Palesztin nemzeti tv).

A tobbi utcanak olyan neve van hogy "az utca ahol Abu Shanab rendeloje van", vagy "az utca ahol Abu Samer lakik" Ha esetleg tobb Abu Samer van akkor:  "Abu Samer a tanar vagy Abu Samer  az ettermes?" es siman tudni fogjak hogy hova akarsz menni.

(abu arabul azt jelenti hogy apa. Samer, vagy Achmad, vagy Mohammed...ami utana jon az az elsoszulott fia neve. Itt nagyon buszkek az emberek a csaladjukra foleg ha nagy, es sok fiuk van. Es az anya neve is hasonlo lesz: Imm Samer. Pl Mahmoud_Abbast senki nem hivja igy csak a kulfoldi sajto , itt Abu Mazim, igy szerepel a hirekben, sajtokozlemenyekben, mindenhol.

A csalad temahoz meg van egy ket adalek: talalkoztunk egy beduinnal akinek 27 gyereke van, igaz ket felesegtol, fejenkent 13 gyerek szulese az meg ugye mar nem olyan nagy ugy. Ha az embernek nem szuletik legalabb 3-4 gyereke vagy mind csak lany akkor gyengenek minosul.

Tovabbi erdekesseg lehet h Nablusban megismertunk egy ferfit akit 8 evesen adtak ossze leendo felesegevel, aki akkor megcsak 5 eves volt. Jule egyik kollegaja kerdezte hogy mikor hazasodtunk ossze, es hogy "lovestory"-e, mondtuk h termeszetesen. Mire o hogy azert mert az itt nem termeszetesen, hanem a fiu elmegy a lany apjahoz, es ha o igent mond akkor utana meg lehet ismerkedni, aztan meg vagy lesz lovestory vagy nem, de el kell venni.)

Visszaterve a terkepekre, Palesztinaban senki sem tud terkepet olvasni, nem tanitjak az iskolaban. Ugyh terkepeket se nagyon lehet kapni, de azert van, letezik turista terkep a nagyobb varosokrol. Sot Jeruzsalemben a Mountex ottani megfelelojeben talatunnk nagyon pontos tura terkepet a west bank kozepso reszerol, de sajnos heberul van es a varosok nem eleg reszletesek. Ezt azok szamara irom akik esetleg szeretnenek idelatogatni majd, es csak veletlenul vetodtek erre az oldalra.

Ugyh azember hiaba dug terkep a helyi orra ala, nem tudjak ertelmezni. Nem tudjak rajta megmutatni h hol van a sajat hazuk. De ha barkit megkerdezel keszsegesen elmagyarazzak hogy "jobbra-balra,jobbra-balra", sot olyan is volt h vki aki mar szallt volna fel a buszra de innkabb elkisert minket. Csak arra kell vigyazni amikor elmesilik az utvonalat hogy a tavolsagot se nagyon erzik, egyszer pl igy igazitottak minket utba hogy, itt jobbra aztan 2km es balra... namost a 2km az kb 500m volt.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zerge.blog.hu/api/trackback/id/tr1001119280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása